Over Riëtte Geeft Vorm

RIËTTE GEEFT VORM  is de naam waaronder ik sinds een aantal jaren werk.
“Vorm “ omdat ik daarmee alle kanten op kan (en ook ga). Het handmatig borduren met de naaimachine heb ik me afgelopen jaren eigen gemaakt. Textiel heeft mij als kind af aan altijd geïnspireerd. Mijn opa was kleermaker en mijn moeder coupeuse, misschien daarom dat het gebruik van draad en stof steeds terugkeert in mijn werk. En ook andere materialen kunnen opduiken. Dat ligt aan wat er in mij hoofd op plopt. Voorheen was ik werkzaam als theatervormgever en werkte ik onder andere als kostuumontwerper voor een straattheater-gezelschap. Nu maak ik kleiner werk, vaak met een knipoog. Maar niet minder bewerkelijk. 

Zin om mijn vroegere werk als kostuumontwerper te zien?

Voor de chocolade liefhebber, kijk hieronder!

Voor de uitgebreide CV versie lees hieronder:

Riëtte is…. een ratelende denker, een non-stop ideeënmachine, een wakkere kijker, een alert mens en een harde werker.

Ik ben geboren in 1968. En heb de middelbare school doorlopen in Culemborg. Daarna ben ik op de Modevakschool in Utrecht klaargestoomd voor de stap naar de Kunstacademie (HKU) te Utrecht. Twee jaar Modevormgeving en vier jaar Theatervormgeving zorgde ervoor dat ik uiteindelijk na, een half jaar Italië,  afstudeerde en binnen verschillende disciplines aan het werk ben gegaan. Begonnen als assistent -kostuumontwerpster voor verschillende theaterproducties voor onder andere voorstellingen van Het Nationale Toneel en Theatergroep Maccus te Delft. Voor VPRO Villa Achterwerk heb ik gewerkt als art-director en als set-dresser.

Daarna heb ik een aantal jaar gewerkt als rekwisiteur bij de Stopera in Amsterdam voor verschillende opera’s (De Ring des Nibelungen, Tosca en Rosa a Horse Drama).Tussendoor deed ik ook zelfstandige theaterklussen en gaf ik workshops op aanvraag. Ook werkte ik een aantal jaren voor en met Theatergroep Gajes uit Deventer, waar ik kostuums ontwierp voor verschillende steltloop-acts. Na een verhuizing van Zutphen naar Tilburg heb ik een aantal jaar een markt georganiseerd met werk van creatieve ondernemers. Daaruit voortvloeiend is de Pop-up Tilburg opgericht in het centrum van Tilburg. Een plek waar creatieve makers tijdelijk hun werk konden verkopen, op een laagdrempelige manier in een door mij en mijn collega’s gecreëerde setting.  Naast bovengenoemd werk was ik ook werkzaam bij mijn eigen opgerichte entertainment act Coco Choco Compagnie https://chocoentertainment.nl/  (acts op basis van chocolade). Inmiddels overgenomen en in goede handen voorgezet. Bijna al die jaren heb ik als bijbaan in diverse kleding winkels gewerkt.  Ook heb ik een aantal jaren als creatieve workshop docent gewerkt op diverse Lagere en Middelbare scholen in Brabant. Tegenwoordig werk ik als winkelmedewerker  in de museumshop van het Textielmuseum in Tilburg. Maar bovenal ben ik te vinden in mijn atelier vlakbij Het Textielmuseum waar ik met plezier workshops Tekenen met de naaimachine geef en dit werk maak wat je op mijn website ziet. Textiel is en blijft mijn rode draad!